Tłuszcze są substancjami nierozpuszczalnymi w wodzie, które po przedostaniu się do kanalizacji powodują tworzenie się nieprzyjemnych zapachów, zmniejszenie przekroju przewodów i zatykanie rur oraz korozję urządzeń. Zjawiska te są przyczyną istotnych problemów podczas eksploatacji systemów kanalizacyjnych. Dlatego też istnieje potrzeba stosowania separatorów tłuszczu w miejscu ich występowania, które powodują zatrzymanie ich przed wlotem do kanalizacji sanitarnej. Separatory tłuszczów roślinnych i zwierzęcych należy instalować jak najbliżej źródła powstawania zanieczyszczeń. Jednak należy unikać umieszczania ich w pomieszczeniach zamkniętych, magazynach oraz w pobliżu często uczęszczanych chodników, ze względu na nieprzyjemny zapach. Ponadto separatory powinny być zlokalizowane w miejscu dogodnym do dalszej eksploatacji. Separatory znajdują zastosowanie w kanalizacji odprowadzającej ścieki ze stołówek, jadłodajni, kuchni, restauracji, barów szybkiej obsługi, masarni, rzeźni, ubojni, wytwórni frytek i chipsów, prażalni orzeszków ziemnych.

STC PE NG WYMIARY POJEMNOŚĆ WAGA
D B A H DN osadnika magazynowania tłuszczu całkowita
Qn
l/s mm mm mm mm mm dm3 dm3 kg
STC O PE 1/400 1 1220 1020 460 1480 110 400 40 50
STC O PE 2/400 2 1220 1020 460 1480 110 400 80 50
STC O PE 2/800 2 1220 1020 460 1480 110 800 80 50
STC O PE 4/400 4 1220 1470 510 1480 160 400 160 50
STC O PE 4/800 4 1220 1470 510 1980 160 800 160 80
STC O PE 4/1000 4 1220 1870 510 2380 160 1000 160 110

Masz jakieś pytania?

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI